Ruokahimot - mistä ne voivat johtua?
- Annukka
- 30.1.2019
- 2 min käytetty lukemiseen

Himoja eri ruokia tai ravintoaineita kohtaan on/on ollut meistä jokaisella. Niitä tulee ja menee. Toiset saavat niitä hyvin usein ja toiset harvemmin. Haluan tarjota sinulle hieman erilaisen näkemyksen eri himoihin, joita koemme ruokaa kohtaan. En halua antaa sinulle listaa ruuista, joita voit syödä jos kohtaat esimerkiksi sokerin tai rasvaisen ruuan himon. Ennemmin selvitän sinulle, mistä eri himot voivat johtua. Jos ymmärrät aivoja ja kehoasi paremmin, voit välttää himot paremmin.
Kun muutamme ruokavaliotamme korkea hiilihydraattisesta (moderni länsimainen ruokavalio) tasapainoisempaan ravitsemukseen, saattaa sinun himot esimerkiksi pussillista karkkeja kohtaan kestää jonkin aikaa. Mistä tämä johtuu?
Niinkin yksinkertaisesta syytä kuin: sokeri aiheuttaa riippuvuutta. Kun muutamme ruokavaliotamme tasapainoisempaan suuntaan, huutaa kehosi vielä näiden sokeristen ruokien perään, joihin se on tottunut. Ja etenkin siihen tiettyyn tunteeseen, jonka sokeri on kehollesi tuonut. Hyvä uutinen on se, että jonkin ajan kuluttua meidän kehomme asettautuu uudelleen, makumieltymyksemme palaavat takaisin ”normaaliin”.
Huomio se, että mitä useammin syötät kehollesi makeita, sitä vaikeampaa uudelleen asettautuminen on ja sitä haastavampi prosessi on palauttaa makumieltymykset pois makeasta. Tähän väliin haluankin mainita keinotekoisista ja luonnollisista makeutusaineista. Tiedän, että niissä ei ole kaloreita, mutta ne pitävät meidät riippuvaisina makeaan! Ne estävät meidän aivojamme uudelleen asettautumasta siihen tilaan, jossa aivot nauttisivat ja himoitsisivat terveellisempiä vaihtoehtoja. Joidenkin tutkimusten (muutama lähde alla) mukaan keinotekoiset makeutusaineet, vaikkakin ne ovat kalorittomia, saattavat vaikuttaa veren hormonitasoihin kuten insuliiniin. Pääpointtina se, että kaikki makeat ruuat tai elintarvikkeet, joita nautimme, pitävät meidät riippuvaisina makeaan ja tekevät muutoksen paremmasta ja terveellisestä ruuasta nauttimiseen pidemmäksi ja vaikeammaksi.
Toisinaan eri himot saattavat kertoa siitä, ettet tankkaa kehoasi oikealla tavalla. Ei ainoastaan ravitsemuksen näkökulmasta, mutta myös unen, stressin, treenaamisen ja nesteytyksen. Eli ennen kuin alat syyttää ainoastaan ravitsemustasi eri himojen syntymisestä, pohdi esimerkiksi kuina olet nukkunut viime aikoina. Uni ja nesteytys ovat suuressa roolissa himojen syntymisen kannalta. Osa ihmisistä himoitsee rasvaista ruokaa huonosti nukutun yön jälkeen tai kasoittain hedelmiä, ja huonossa tapauksessa pussillista karkkia. Sinun kohdallasi se saattaa olla kiireinen ja stressaava päivä kun suklaapatukka houkuttaa R-Kioskin hyllyllä.
Opi tuntemaan kehoasi eri himojen kautta, joita koet ruokaa kohtaan. Pyri pohtimaan ja selvittämään, mistä milloinkin kyseinen himo on saanut alkunsa. Jos annat keholle sen, mitä se tarvitsee, vältyt myöskin himoilta. Kun muutat elämäntapaasi; liikunta, ravinto, uni tai stressin hallinta, on välissä jakso vanhan ja uuden välillä, ennen kuin kehosi taas tottuu uuteen aineeseen, jolla sitä tankkaat. Pidä tämä mielessä ensimmäisten viikkojen ajan, kun olet totuttelemassa uuteen elämäntyyliin – ravitsemukseen, unirytmiin tai liikuntaan. Se voi vaatia hieman lisä sinnikkyyttä ja ponnisteluja, mutta kehosi tottuu parempaan elämäntyyliisi! Ja kiittää myöhemmin.
Opi tuntemaan kehosi ja kuuntelemaan sen viestejä!
Comments